Konkurs skierowany jest do mieszkańców województwa pomorskiego, którzy prowadzą działalność w formie rolniczego handlu detalicznego na terenie województwa pomorskiego.
Celem Konkursu „Weki z Pomorskiej Spiżarni” jest zainteresowanie przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z własnej uprawy, hodowli lub chowu, zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów oraz promocja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie wytwarzania i sprzedaży produktów rolno- spożywczych charakterystycznych dla województwa pomorskiego, w tym wzrost jego atrakcyjności poprzez rozwój lokalnej przedsiębiorczości.
W tegorocznej edycji konkursu uczestnicy będą mogli zgłaszać swoje produkty w sześciu kategoriach konkursowych: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy.
Konkurs organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego – Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Więcej informacji na www.dprow.pomorskie.eu