Fundacja Strefa Mocy, Gmina Sztutowo i firma Budimex SA zaprasza na warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej! 🐟
Znany w Polsce od wieków, był podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską. Jeszcze przed II wojną światową w restauracjach podawano go przed obiadem na pobudzenie apetytu.
Ze śledzia przyrządzano proste, ale wykwintne potrawy, a wszystko opierało się na jego świetnej jakości. Popularność śledzia – taniej, ale bardzo zdrowej ryby – po wojnie nie zmalała, jednak dziś trudniej o dobry jakościowo produkt. Ale nie na Mierzei Wiślanej! U nas dobrego śledzia mamy pod dostatkiem, szczególnie wczesną wiosną, kiedy Rybacy odławiają go na Zalewie Wiślanym. ⚓️
Warsztaty kulinarne zostaną zorganizowane w świetlicach wiejskich w Gminie Sztutowo i będą poświęcone tworzeniu potraw, których tematem przewodnim są właśnie śledzie oraz lokalne produkty:
🐟 Świetlica w Grochowie Trzecim: 15 marca, godz. 15.30-17.30
🐟Świetlica w Kątach Rybackich: 14 marca, godz. 17.00-19.00
🐟 Świetlica w Sztutowie: 15 marca, godz.18.00-20.00
Warsztaty są otwarte i bezpłatne dla wszystkich dorosłych mieszkańców Mierzei Wiślanej.
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc obowiązują zapisy telefoniczne pod nr 785 400 302.
Zobacz więcej na stronie www.fundacjastrefamocy.pl
Kulinarne spotkanie mieszkańców Mierzei Wiślanej będzie przygotowaniem do wydarzenia, które zaplanowane jest na 13 kwietnia w porcie w Kątach Rybackich – Dożynki śledziowe. Szczegóły wkrótce!
Operacja pn. Organizacja wydarzenia pn. Dożynki śledziowe mająca na celu stworzenie i rozwój produktów wykorzystujących zasoby lokalne współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Poddziałanie „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.